2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Félmilliárd forintot falatoznak el az Állatkertben évente

frisshirek.hu | 2024. március 30. - 16:00
Félmilliárd forintot falatoznak el az Állatkertben évente

A Fővárosi Állat- és Növénykert éves költségvetése jelentős kiadásokat tartalmaz az állatok etetésére, amely eléri az 540 millió forintot, míg az állatállomány piaci értéke 300 millió forint körül mozog.

Az állatkert szóvivője, Hanga Zoltán tájékoztatása szerint

a 2023-as évre vonatkozó hivatalos költségvetési beszámoló még nem áll rendelkezésre, de a bevételek várhatóan elérhetik a 6,5 milliárd forintot, ami azonban elmarad a 2024-es évre tervezett 7,7 milliárd forintos költségvetéstől.

Az állatkert nem csak a jegy- és bérletárakból, hanem az örökbefogadásokból és egyéb jótékonysági formákból származó adományokból is finanszírozza működését. Ezeket az Állatkerti Alapítvány kezeli, és az összegeket teljes egészében az állatok javára fordítják, például a vombat kifutó bővítésére gyűjtenek jelenleg.

Az economx.hu beszámolója szerint a látogatók számára különböző jegytípusok állnak rendelkezésre: egy felnőtt belépőjegy 5000 forint, míg a gyermek, diák és szenior jegyek 3500 forintba kerülnek. Emellett éves bérletek is kaphatók 10500-15000 forintért, amelyekkel a látogatók korlátozásoktól eltekintve akár minden nap meglátogathatják az állatkertet. A belépőjegyek és bérletek érvényesek a Varázshegyre, a Pálmaházba és az Akváriumba is. Támogatói jegyek is vásárolhatók 7800 forintért.

Az állatkertben 650 faj 6200 egyede található, amelyek gondozása és etetése jelentős költségekkel jár. Sok állatnak különleges, csak külföldről beszerezhető táplálékra van szüksége, mint például az oroszlánfókáknak, cápáknak és rájáknak.

A fenntartási költségek magukban foglalják a gondozást, takarmányozást, almot, tengervíz előállítását, valamint a létesítmény fűtését, hűtését és világítását is. Az állatkert saját állatorvost, állategészségügyi technikust és asszisztenst is alkalmaz az állatok orvosi felügyeletére.

Az állatok leltári értéke nem ad teljes képet a helyzetről, mivel a legtöbb állat nem kereskedelmi forgalomban kapható, így valódi piaci értékük nincs. Az állatkert azonban minden eshetőségre felkészült, az állatok biztosítva vannak, és az intézmény vagyonbiztosítása is kiterjed rájuk.

Kiemelt kép: zoobudapest.hu