2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 24o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Életet mentett húsvétvasárnap a szén-monoxid jelző

frisshirek.hu | 2024. április 01. - 08:00
Életet mentett húsvétvasárnap a szén-monoxid jelző

Szombathelyen mértek életveszélyes gázkoncentrációt a tűzoltók.

Szombathelyen egy Károly Róbert utcai lakáshoz riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat, mert megszólalt ott a szén-monoxid-érzékelő.

A raj méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. A helyszínre érkeztek a mentők is, akik a lakásból két embert kórházba szállítanak.

Nem volt ilyen szerencséjük a katasztrófavédleem munkatársainak egy nappal korábban Ácson, itt halálos áldozatot követelt az alattomos gáz.

Szombat délután érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a mentőszolgálat szén-monoxid-jelzője jelzett egy Komárom-Esztergom vármegyei házban.

Ács külterületén, a Tejhegyen egy ötvenhat négyzetméteres, kétszintes hétvégi ház alsó szintjén, a fürdőszobában követelte egy idős nő életét a mérgező gáz.

A tűzoltók a fürdőszobában szellőztetést követően, nyitott ablakok mellett is ki tudták mutatni a szén-monoxidot. Egy gázpalackról működő, nyílt égésterű vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása. Azért keletkezhetett szén-monoxid, mert a nyílt lánggal működő készülék környezetében nem volt elegendő oxigén.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt tértben nyílt láng ég és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A hasonló esetek megelőzése érdekében minden nyílt lánggal működő fűtő-, főző- és vízmelegítő eszköz közelébe érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni, tanácsolják a katasztrófavédelem weboldalán.