2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Érik az új magyar sportbotrány

frisshirek.hu | 2024. április 01. - 13:00
Érik az új magyar sportbotrány
Széteshet a párizsi olimpiára készülő világklasszis magyar férfi kardválogatott.

Még nem tudja, hogy a 2024-es nyári ötkarikás játékokon milyen összeállításban lép pástra a világbajnoki címvédő magyar férfi kardcsapat, de a közösségi oldalakon már viták kereszttüzébe kerültek.

A magyar férfi kardcsapat a 2023-as milánói világbajnokságon az ősi rivális Dél-Korea elleni győzelemmel nyert világbajnokságot. A csapat négy tagja Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron volt.

Az a négy sportoló, aki "időtlen idők" óta alkotja ezt a csapatot, s amely együttes pont egy évvel az olimpia előtt lett világbajnok csapatban. Az, ami például a 2019-es budapesti vb-n nem sikerült, Milánóban igen. A magyar férfi kardválogatott világbajnokként készülhet a párizsi olimpiára. Vb-t csapatban 2023 előtt 16 évvel sikerült nyernie Magyarországnak.

Miről szól a vita?

Arról, hogy a jelenlegi magyar ranglistán – amely a válogatottság szempontjából kötelezettséggel csak egy szempontból bír a szakvezetők számára: az első helyen álló vívó mindenképpen olimpiai induló, de a többi helyezés már csak iránymutató – megjelent egy új név, a mindössze 22 éves Rabb Krisztián neve – írta az Origo.

A listát Szilágyi Áron vezeti 6093 ponttal. Második helyen Szatmári András áll (5688), a harmadikon Rabb Krisztián (4026), míg a negyediken Gémesi Csanád (2438). Hol van Decsi Tamás? A 41 éves vívó a magyar ranglista 35. helyén áll, mindössze 61 ponttal. Érdemes az is megnézni, hogy e történet főszereplői közül ki hol áll a világranglistán? Rabb Krisztián a 48., Gémesi Csanád a 49., Decsi Tamás az 52.

Amennyiben a magyar rangsor lenne az olimpiai csapat összeállításában a mérvadó, akkor Rabb Krisztiánt egyenesen a három egyéni olimpiai induló közé kellene tenni, ami egyet jelentene azzal, hogy az olimpiai csapatversenyben is kezdő vívó lenne. Az olimpián a szabály úgy szól, hogy a csapatversenyben azok vívhatnak, akik az egyéniben is pástra léptek.

A negyedik, a tartalék ugyan becserélhető, de onnantól további cserére nincs lehetőség. Ha viszont nem történik csere az olimpián, akkor a tartalék versenyző nem kaphat érmet – már abban az esetben, ha a csapat érmes lesz.

A közösségi médiában kirobbant – és egyelőre e platform kereteit át nem lépő – vita arról szól, hogy van-e helye a 41 éves Decsi Tamásnak az olimpiai csapatban?

Az Origo szerint amennyiben a magyar ranglista számait nézzük, akkor a válasz: nincs. Ha megnézzük Decsinek a 2023-24-es idényben elért egyéni eredményeit a nemzetközi versenyeken, azok valóban nagyon gyengék. A franciaországi Orléansban a 72., a grúziai Tbilisziben a 131., az olaszországi Padovában a 100., a budapesti VK-versenyen pedig a 71. helyen végzett.

Rabb Krisztián helyezési számai sokkal jobbak ennél. A fiatal magyar Tbilisziben a 7. helyen zárt, azaz bejutott a negyeddöntőbe. A másik három versenyen is felkerült a 64-es táblára: Orléansban a 41., Padovában a 26., Budapesten a 29.helyen végzett. A kérdés csak az, hogy ez az eredménysor elég lehet-e arra, hogy Rabb az olimpiai utazók között találja magát?

A portál szerint vélhetően nem, hiszen családi vállalkozás lett a magyar férfi kardvívás. A 41 éves Decsi Tamás édesapja, Decsi István a Magyar Vívó Szövetség kard fegyvernemi szakági bizottságának a vezetője. Az ő idősebbik fia, Decsi András, a kardcsapat vezető edzője. Az egykori szövetségi kapitány, az olimpiai bronzérmes Kovács Tamás nyilvános Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kardcsapat sorsa a Decsi-család kezében van, azaz Decsi Tamás nem maradhat ki a párizsi utazók közül – idézi a fellángoló vitát az Origo.

Hozzáteszik: a fent idézett négy vívó nyolc éve ott van a világ élvonalában. Mindenki tisztában van azzal, hogy a párizsi olimpia lesz az utolsó fellépése ennek a csapatnak ebben az összetételben.

Hogy utána mi történik majd, hogy kik lesznek azok a versenyzők, akik bekerülhetnek az együttesbe, ma még senki sem tudja.

Kiemelt kép: m4sport.hu