2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Medvetámadás történt Liptószentmiklóson

frisshirek.hu | 2024. április 01. - 20:00
Medvetámadás történt Liptószentmiklóson

A hétvégén két újabb medvetámadás rázta meg az észak-szlovákiai liptószentmiklósi járást, annak ellenére, hogy nemrég kilőttek egy embereket megsebesítő barnamedvét a környéken.

A TASR szlovák állami hírügynökség jelentése szerint a friss incidensek a már korábban agresszív viselkedést tanúsító medve kilövése után történtek. A Pravda.sk információi alapján vasárnap késő délután egy barnamedve támadt meg egy középkorú házaspárt Pribilina község közelében, míg szombaton egy gombász volt az áldozat a Tátra lábánál – idézi az MTI.

A vasárnapi támadás során a férfi könnyebb lábsérüléseket szenvedett, és feleségével együtt egy kunyhóba menekült, ahonnan a rendőrséget értesítették. A sérültet kórházba szállították, majd ellátása után hazaengedték. A szombati támadás során a gombász nem sérült meg, mivel sikerült pisztolyával megsebesítenie a rárontó medvét. A medveelhárítók és vadászok a területet átkutatták, de a medve a sűrű erdőbe menekült, és nyoma veszett.

A múlt kedden kivégzett barnamedve március 17-én öt embert sebesített meg Liptószentmiklóson, ahol a 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek.

A medvékkel kapcsolatos incidensek régóta fennálló problémát jelentenek Szlovákiában, amelyet a SOP szerint még nem sikerült megoldani. A szervezet tárgyalásokat folytat a vadászterületek használóival, hogy közösen dolgozzanak ki egy eljárást a problémás medvék azonosítására és esetleges kilövésükre.

A medvék kilövése politikai kérdéssé is vált az országban.

A szlovák kormány enyhíteni kívánja a medvék kilövésének szigorú feltételeit, és egy alkotmányos törvénytervezetet már jóvá is hagyott, amely lehetővé teszi a településekre tévedő medvék kilövését. Azonban a törvény elfogadásához ellenzéki szavazatokra is szükség lesz.

A Progresszív Szlovákia ellenzéki párt szerint a törvény nem áll összhangban az EU-s joggal, mivel az csak a bizonyítottan problémás állatok kilövését engedélyezi.

Kiemelt kép: MTI