2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Mérgező anyag szivárgott a komáromi akkugyárban, többen kórházba kerültek

frisshirek.hu | 2024. április 01. - 16:00
Mérgező anyag szivárgott a komáromi akkugyárban, többen kórházba kerültek

Vasárnap este hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárban, ami miatt több embert kórházba kellett szállítani.

A GranTV és a Telex tudósítása alapján a gyárban szúrós szag terjedt, és a dolgozók közül többen fejfájásra panaszkodtak.

A Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelem mobil labor segítségével végzett méréseket, amelyek során nem mutattak ki határérték feletti veszélyes anyagot, így nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra vagy lakosságvédelmi intézkedésre.

A mérések szerint a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt jelen, de mindkettő jóval a határérték alatt. A mentők nyolc embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés és mérgezés gyanúja miatt, de mindannyian stabil állapotban voltak.

Az LMP felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen esetek egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül. A párt szerint

elhibázott a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön. Az LMP írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, hogy tisztázzák, mi történt valójában, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a baleset kapcsán.

A sárbogárdi akkumulátorgyár esetében is nyomozás indult, miután az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a hulladék-tárolás szabályosságáról érdeklődött.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszként nyomozást rendelt el, és a képviselő kérdését továbbította a hatósághoz. A kormányhivatal január végén visszavonta a sárbogárdi akkumulátorlerakó engedélyét, és a város fideszes polgármestere azonnali hatállyal bezáratta a telephelyet.

Az LMP az Indexnek küldött közleményében azt írta,

„egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek”. A vasárnap este történt baleset apropóján a párt megismételte álláspontját, miszerint „elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön”.

Kiemelt kép: a komáromi akkumulátorgyár; forrás: Facebook