2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Az MNB és a kormány új frontot nyit

frisshirek.hu | 2024. április 02. - 15:00
Az MNB és a kormány új frontot nyit

Az Állami Számvevőszék felhasználásával taníthatja móresre a kormány.

Készülőben van egy ÁSZ-jelentés, amely muníciót szolgáltat a kormánynak a jegybank feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez – írja a a hvg360 nyomán az mfor.

A Magyar Nemzeti Bank működéséről szokatlanul éles véleményt fogalmaz meg az Állami Számvevőszék, amivel új frontot nyit a kormány és a nemzeti bank vitájában.

Az Állami Számvevőszék 2023 novemberében levélben fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz, a Matolcsy György jegybankelnöknek címzett megkeresésben egy folyamatban lévő vizsgálat kapcsán kértek intézkedéseket a jegybank vezetőjétől.

Az ellenőrzés a nemzeti bank működése szabályszerűségét hivatott vizsgálni. A levélből kiderült, a számvevőknek már akkor komoly kifogásaik voltak a jegybank égisze alatt folyó, az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó ügyletekkel szemben. A kérdések, illetve kérések az MNB Szabadság téri székházának felújítására vonatkoztak, amit a nemzeti bank a saját vállalkozására, az MNB-Ingatlan Kft.-re bízott.

A hírportál birtokába került, úgynevezett figyelemfelhívó levél szerint a számvevők aggályosnak tartották a beruházás feletti jegybanki ellenőrzési jogkörök korlátozottságát. Emellett arra figyelmeztettek, hogy a felújítás költségei nagyon elszaladhatnak. A vizsgálat rímel a jegybanktörvény tervezett kormányzati módosítására. Ebben a kormány bővíteni akarja az MNB felügyelőbizottságának ellenőrzési jogkörét.

Kiemelt fotó: MTI