2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Bajban van a Google, több milliárd adatot gyűjtött be illegálisan

frisshirek.hu | 2024. április 02. - 17:00
Bajban van a Google, több milliárd adatot gyűjtött be illegálisan

Több milliárd privát böngészési adat törlésére kényszerül a Google egy per miatt, amelyben azzal vádolják a techóriást, hogy inkognitó módban is gyűjt adatokat a felhasználók böngészéséről.

A Google az követően ismerte el a vádakat, hogy tavaly év végén elvesztett egy pert, amit a felhasználók azért indítottak, mert a Chrome inkognitó módban is gyűjtötte az adataikat – ídézi a The Guardian cikkét a Telex.

Az óriáscégnek 5 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie.

A per szerint a Google az adatgyűjtéssel a felhasználóktól beleegyezés nélkül gyűjtött információkat például a barátaikról, kedvenc ételeikről, hobbijaikról, vásárlási szokásaikról és a „legintimebb és potenciálisan kínos dolgokról” is.

Az egyezség feltételeit hétfőn nyújtották be a kaliforniai oaklandi szövetségi bíróságon, még Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró jóváhagyása szükséges az ügy rendezéséhez. A csoportos kereset 2020-ban kezdődött, és több millió Google-felhasználóra terjedt ki, akik 2016. június 1. óta használtak privát böngészést.

Az egyezség értelmében a Google-nek egyértelműen jeleznie kell, milyen adatokat gyűjt a privát böngészés során, és azoknak a felhasználóknak, akik inkognitó módot használnak, öt évig harmadik féltől származó sütiket sem kell elfogadniuk.

„Az eredmény az, hogy a Google kevesebb adatot fog gyűjteni a felhasználók privát böngészési munkameneteiből, és a Google kevesebb pénzt fog keresni az adatokból”

– írták a felperesek ügyvédei.

Bár a felperesek most nem kapnak kártérítést, egyénileg perelhetnek később. A bírósági dokumentumok szerint a Google támogatja az egyezség végleges jóváhagyását, de nem ért egyet a felperesek „jogi és ténybeli állításaival”.

Kiemelt kép: wikiwand.com