2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Geszti Péter: A NER törzsi alapon működik

frisshirek.hu | 2024. április 02. - 20:00
Geszti Péter: A NER törzsi alapon működik

A tömegek hozzászoktak, hogy kiskorúként bánnak velük jogrendben, tanrendben, hírekben, filmekben, magyarázatban, mindenben.

Geszti Péter a hvg360-nak adott nagyinterjúban azt mondta, a Fidesz-alapítók – és az ő – generációja iszonyú szerencsés, mert megúszta a nagy traumákat. Az 1989-es vagy a 2010-es rendszerváltást nem sorolja ide. A zenész-műsorvezető szerint a a nyolcvanas, kilencvenes évek elitizmusa miatt kap most sok hozzá nem értő lehetőséget színházcsinálásban, filmkészítésben, médiában, zeneiparban.

A NER-nek a tehetségnél fontosabbá vált a törzsi hovatartozás, ezért találta magát pályán kívül a független értelmiség. Ugyanakkor lehet, hogy mindig is ebben élt az ország, és az 1990–2010 közötti lesz a rendkívüli, kisbetűs rész a magyar  történelemben.

Szerinte generációja jelentős számú képviselője abban a hitben élt, hogy egy nyugatos demokrácia épül. Kiderült, hogy nem így van. Az autokraták jól tudják, hogy az emberek nem szabadok, hanem boldogok akarnak lenni.

Úgy vélekedett, hogy a NER képtelen a konszolidációra, hiszen a harc az alapja.

Akinek más az igazsága, aki nem áll be a sorba, az bűnös, hazaáruló.

A reklámszakmát egyrészt azért hagyta ott, mert aki nem része a NER-nek, az nem jut jelentősebb ügyfelekhez, másrészt nem akart olyasminek a része lenni, ami árt az emberiségnek, hiszen a klímaváltozás egyik oka a túlfogyasztás.

A magyar történelem megteremtette az örökös sértettség, irigység, rosszkedvűség kultúráját, a politika pedig mindig hajlamos rájátszani a traumákra, amihez ma egy professzionális technológiával működtetett, közpénzenergiával táplált gépezet naponta szállítja a muníciót

– fogalmazott Geszti, aki szerint nem lehet ragaszkodni ahhoz a demokráciaideához, amit a rendszerváltás után egy-két generáció épített magának.

Nem a régit kell foltozgatni, újat kéne alkotni.

Rákay Philip Petőfi-filmjét elszomorítóan üresnek érezte, ami a kritikusokon kívül sokaknak nem fog fájni.

A tömegek hozzászoktak, hogy kiskorúként bánnak velük jogrendben, tanrendben, hírekben, filmekben, magyarázatban, mindenben. Az emberek észre sem veszik a minőségromlást, hogy tort ül a tehetségtelenség

– fejtette ki.

Szerinte az a kérdés, hogy az emberek mi miatt, mikor kezdenek a saját szemüknek hinni, nem a propagandának. Saját stratégiája, hogy nem vár arra, hogy helyreálljon a világ rendje, úgy véli, aki nem hagyja, hogy mások, a körülmények döntsenek helyette, az tud a saját életének a győztese lenni. A szabadság ugyanis bennünk lakik.

Fotó: MTI/Mohai Balázs