2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Különleges életek a Sugárban az autizmus világnapján

Wolfy | 2024. április 02. - 08:00
Különleges életek a Sugárban az autizmus világnapján

Jótékonysági vetítés az autisták támogatására.

Április 2-án, az autizmus világnapján a Különleges életek című filmet vetítik a Sugár Moziban, a teljes bevétel az Autistic Art Alapítványt támogatja.

Győztes csapaton ne változtass – gondolhatta Olivier Nakache és Eric Toledano, akik az Életrevalókkal írták be magukat a filmtörténelembe és a szívünkbe. A Különleges életek című filmjükkel is a jól bevált varázsformulánál maradtak: társadalmilag érzékeny témát dolgoztak fel humorral. A film főszereplője, Bruno (Vincent Cassel) a barátjával, Malikkal (Reda Kateb) egy félig illegális szervezetet működtet. Azokat a súlyos autizmussal élőket fogadják be, akiket a hivatalos állami ellátóintézmények elutasítanak. Nem rendelkeznek ugyan az előírt engedélyekkel és szakképesítésekkel, de úgy gondolják, hogy a megfelelő jogosítvány a szeretet, amivel ezeknek az embereknek igyekeznek emberhez méltó körülményeket teremteni: nemcsak etetik és elszállásolják őket, hanem a társadalmi beilleszkedésüket is próbálják segíteni fejlesztő foglalkozásokkal – egyebek között lovasterápiára és jégkorizni viszik gondozottaikat.

Azt mondják, a legjobb forgatókönyvíró az élet maga. Mi, akik láttuk a filmet és betekinthettünk a magyarországi lakóotthonokba, ezt az állítást csak megerősíteni tudjuk

– mondta el Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője, aki szerint a filmben látottak és az általuk támogatott lakóotthonok megoldandó élethelyzetei nagyon hasonlítanak. A szakember szerint ezek nélkül a lakóotthonok nélkül rengeteg autista helyzete válna reménytelenné. Ezek az otthonok nemcsak az autista felnőttek helyzetére reagálnak, hanem családtagjaikéra is, hiszen a szülők távozása után ezek az intézmények tovább gondoskodnak gyermekeikről.

Kovács Henrietta még azt is hozzátette: nagyon jó, hogy a filmben sokszor jelenik meg a humor eszköze a kialakult feszültségek feloldására. A valós életben is ér nevetni, még akkor is, ha egy ilyen intézményben dolgozik az ember, hiszen működésük alatt nem csak a drámai hangulat a jellemző, a hétköznapokban sok az öröm is.

Ezeknek az embereknek, akik ezekben a lakóotthonokban dolgoznak, munkájukat láttatni és segíteni kell. E film csodálatos eszköz a lakóotthoni képek láttatására, mert tényleg nagyon élethűen jeleníti meg a valós helyzetet. És eszköz arra is, hogy jelen összefogásnak köszönhetően egy valós társadalmi probléma, egy fontos ügy támogatói legyünk. Miközben szórakozunk, közben adományozunk is!

Az Autistic Art Alapítvány 2006 óta segíti az autizmussal élőket, számukra emberi léthez méltó életet teremt és hangsúlyozza társadalmi integrációjukat. Teszi ezt az érintett fiatalok számára létrehozott 11 civil fenntartású lakóotthon támogatásával, azok működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi biztosításával.

Ezek az otthonok nagyon komoly anyagi nehézségekkel és hiánnyal kell, hogy szembenézzenek minden egyes nap. Hiánypótló feladatot látnak el, létük mégsem biztosított. Külső támogatói segítség hiányában fennmaradásuk meglehetősen bizonytalanná válhat.

Az otthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek, ahol új kapcsolatokra, baráti és szerelmi szálakra is lelhetnek. Hétköznapjaikat szakemberek kísérik végig, biztosítva számukra számos gyógypedagógiai szolgáltatást, személyre szabott fejlesztő terápiát. 

Ebben az életkorban ezek a fiatalok kikerülnek az oktatási rendszerből, sokan közülük önálló életvitelre nem vagy csak korlátozottan képesek. Helyzetük sok esetben egyáltalán nem megoldott. A jó megoldás hiányában „örök gyermekként” maradnak idősödő szüleik mellett egy háztartásban. Ám a lakóotthonok határozottan színessé, teljessé teszik mind az autizmussal élő fiatal, mind pedig családtagjaik életét. Most, az autizmus világnapján mi is egy picivel hozzájárulhatunk ehhez, ha jegyet váltunk a Különleges életek vetítésére.

Helyszín: Budapest, Sugár Mozi (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
Időpont: 2024. április 2. kedd 17:30

Fotó: ADS Service