2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Betiltanák az energiaitalok eladását a 18 éven aluliaknak a KDNP-sek

frisshirek.hu | 2024. április 03. - 07:30
Betiltanák az energiaitalok eladását a 18 éven aluliaknak a KDNP-sek

Két KDNP-s képviselő benyújtotta a törvényjavaslatát arról, hogy a jövőben ne vehessenek energiaitalt a fiatalok.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

Megvédjük a gyermekeinket!

– fűzte hozzá a bejelentéshez Nacsa az erre vonatkozó Facebook-bejegyzésében.

A törvényjavaslat jelentőségét azzal indokolták, hogy Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérést is idéztek, ami szerint a fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent

– tette hozzá Nacsa. Szerinte a magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk ezért arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben.

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az említett eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg. Mint a KDNP-s képviselő írja, a probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében (70 százalékban) valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Fotó: MTI