2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Ideiglenesen átvehetné egyes vállalatok irányítását az állam egy új törvényjavaslat alapján

frisshirek.hu | 2024. április 03. - 08:00
Ideiglenesen átvehetné egyes vállalatok irányítását az állam egy új törvényjavaslat alapján

Átírná a versenyjogi szabályokat a kormány: bevezetnék az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát, amelyet egy adott piacon jelentős befolyással rendelkező cégekre terjesztenének ki. Az ilyen fontosabb vállalkozások felett pedig – ha csak ideiglenesen is – az állam átvehetné az irányítást, akár a teljes vagy részleges eladásukról is dönthetne.

Kötelezhetné az alapvető jelentőségű vállalkozások tulajdonosait a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy értékesítsék a vállalkozás egy részét vagy egészét, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság – ez szerepel abban a társadalmi egyeztetésre benyújtott salátatörvény-tervezetben, amelyet a Portfolio szúrt ki.

A többek között a versenytörvény módosítását is tartalmazó javaslat szerint a GVH versenyfelügyeleti eljárásban dönthetne arról, hogy egyáltalán melyek az alapvető jelentőségű vállalkozások, ez a fogalom ugyanis eddig nem volt része a törvénynek. Ennek megállapításához az alábbiakat kellene vizsgálnia a GVH-nak:

 • a vállalkozás piaci részesedését,
 • pénzügyi erejét, vagy más erőforrásokhoz való hozzáférését,
 • vertikális integráltságát, illetve az egymással egyéb módon összefüggő piacokon való tevékenységét,
 • versenyben releváns adatokhoz való hozzáférését,
 • az általa nyújtott szolgáltatás, illetve előállított vagy forgalmazott áruk fogyasztók, vagy a gazdaság szempontjából alapvető jelentőségét, illetve
 • minden olyan tevékenységét, amely harmadik felek, vagy a fogyasztók szempontjából jelentős ahhoz, hogy hozzáférjenek a beszerzési és értékesítési piacokhoz, amellyel befolyást tud gyakorolni a harmadik felek üzleti tevékenységére.
Az alapvető jelentőségű vállalkozásokkal szemben rögtön rendkívül széles jogköröket is kaphat a GVH.

Többek között megtilthatja a vállalkozásoknak, hogy a saját ajánlatukat kedvezőbben kezeljék az üzletfeleik ajánlatánál, valamint az üzletfelei által gyűjtött adatok felhasználását is erősen korlátozhatja. Előírhat tájékoztatási kötelezettséget is, valamint “amennyiben az alapvető jelentőségű vállalkozás nem tudja ellátni a működését, vagy olyan helyzetbe kerül, amelyben fennáll annak közvetlen veszélye, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek”, akkor a GVH az ellátásbiztonság érdekében kötelezhetné

 • az érintett cég tulajdonosait a társaságban meglévő tulajdonrészük részben, vagy egészben történő értékesítésére,
 • a társaságot eszközök átadására kijelölt szolgáltatónak költségalapú díj melletti üzemeltetésre,
 • a társaságot vezető testületében más vezető állású személy megválasztására vagy kinevezésére
 • tagsági részesedések más tulajdonosok részére történő átruházását, és felfüggesztheti a tagsági részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokat
 • az igazgatóságot a közgyűlés összehívására.

A GVH szerint a szabályozás nem példa nélküli az Európai Unióban, hiszen a német versenyhatóság hasonló jogosultságokkal rendelkezik. A Versenyhivatal azt is közölte, hogy az új hatáskör alapvetően preventív célokat szolgál:

A törvényjavaslatban szereplő módosítások hozzájárulhatnak a GVH hatékony jogalkalmazói tevékenységéhez, eredményes feladattellátáshoz, végső soron a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelméhez.

A törvényjavaslat társadalmi egyeztetésének határideje március 22-én lejárt, a parlament elé kerülő változat még nem teljesen ismert, illetve azt a bizottságok és a képviselők is módosíthatják majd a viták során – emlékeztet a Portfolio.


Fotó: MTI