2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Lecserélhetik a fél Fidesz-frakciót az Európai Parlamentben

frisshirek.hu | 2024. április 03. - 08:30
Lecserélhetik a fél Fidesz-frakciót az Európai Parlamentben

Orbán Viktor pártja várhatóan a héten hozza nyilvánosságra a régi és új neveket tartalmazó névsort.

A Politico már korábban megírta, hogy információik szerint három fideszes EP-képviselő is hazatér Brüsszelből. A Népszava szerint azonban ennél jóval nagyobb lesz a mozgás:

a brüsszeli Fidesz-frakció fele nem indul az újabb mandátumáért a júniusi EP-választáson, azaz a 12 fideszesből hatan biztos nem lesznek tagjai az Európai Parlamentnek.

A lap szerint Trócsányi László, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Hidvéghi Balázs, Deli Andor és Tóth Edina neve nem fog felkerülni a listára.

A Népszava úgy tudja, hogy a Fidesz európai parlamenti delegációjának jelenlegi tagjai közül a lista előkelő helyén marad Gál Kinga, Győri Enikő és Gyürk András. A kárpátaljai Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő újrajelöléséről, illetve helyezéséről még nincs hitelt érdemlő informácijuk.

A nagyobbik kormánypártnak jelenleg 12, a KDNP-nek 1 képviselői helye van az uniós törvényhozó testületben. Bár a júniusi 9-i európai választásokig még több mint két hónap van hátra, és a gyorsan változó belpolitikai fejlemények miatt kiszámíthatatlanok az esélyek, a két párt arra számít, hogy a következő öt évre legalább ennyi képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Mint Orbán Viktor kormányfő néhány hete bejelentette, a brüsszeli veteránnak számító Deutsch Tamás lett a Fidesz listavezetője, miután elődje, a kegyelmi botrányba belebukott Varga Judit lemondott minden közéleti tisztségéről. A kereszténydemokratákhoz tartozó Hölvényi György szintén újrázni készül az uniós parlamentben.

A Népszava forrásai szerint a nagyobbik kormánypárt EP-listáján jó helyet kaphat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és László András, aki korábban különböző kormányzati tisztségeket töltött be, mostanában pedig véleményvezérként tűnt fel a Megafon környékén. A vajdasági Deli Andor utódját ismét a Vajdasági Magyar Szövetség jelölheti, Kósa Ádámot, az EP első siket képviselőjét pedig egy szintén fogyatékossággal élő politikus követheti a Fidesz listáján a lap információi szerint.

Fotó: Facebook / Deutsch Tamás