2024.04.14., vasárnap - Tibor
Zalaegerszeg: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Magyar Péter: „A bicskei rémálom nem egyedi eset!”

frisshirek.hu | 2024. április 03. - 12:00
Magyar Péter: „A bicskei rémálom nem egyedi eset!”

Egy ombudsmani jelentésből derült ki, hogy 2023-ban is elkövetett egy nevelő szexuális bűncselekményt egy gyermekotthonban lakó fiatal ellen.

Nem tett feljelentést egy speciális gyermekotthon vezetősége egy éjszakás gyermekfelügyelő ellen, aki megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet. Erről Magyar Péter számolt be a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, az esetről készült ombudsmani jelentésre hivatkozva.

Magyar Péter posztja szerint az eset 2023 áprilisában történt. A dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy

a szexuális kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.

A gyerek másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, hogy mi történt, ő pedig szólt a felettesének, majd az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy nem tesznek feljelentés az ügyben, és megegyeztek az érintett gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből.

Az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért nem tettek feljelentést, mert a vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre – írta Magyar Péter.

A gyermekfelügyelő ellen végül csak augusztusban tett feljelentést a 15 éves gyerek gyámja, miután megtudta tőle, hogy mi történt vele.

Magyar Péter idézte az ombudsmani jelentést, amiben az alapvető jogok biztosa arra kérte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy a hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy azonnal tegyenek büntetőfeljelentést, amint „tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkozatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel”.

Az ombudsman egyben azt javasolta a gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is, de ezt végül a gyermek gyámja tette csak meg.

Mint ismeretes, Magyar Péter volt felesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter azután távozott a közéletből, hogy kiderült, az ő ellenjegyzésével adott kegyelmet Novák Katalin államfő a bicskei gyermekotthon pedofíl igazgatójának szintén elítélt helyettese, K. Endre számára. A botrány miatt a köztársasági elnök is lemondott.


Fotó: MTI