2024.04.16., kedd - Csongor
Zalaegerszeg: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Tűzszünetre szólította fel Kirill pátriárka a harcoló feleket

frisshirek.hu | 2023. január 05. - 12:45
Tűzszünetre szólította fel Kirill pátriárka a harcoló feleket

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője tűzszünetre szólított fel  a harcok-sújtotta Ukrajnában az ortodox karácsony idejére, melyet mindkét szemben álló fél országában ezen a héten ünnepelnek.

Én, Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, felhívással fordulok a pusztító konfliktusban szembenálló felekhez, egy karácsonyi tűzszünetről szóló megállapodás érdekében, mely január 6-án 12 órától január 7-e éjfélig lenne érvényben. Így az ortodox keresztények karácsony este és Krisztus születésének napján, istentiszteleteken vehetnének részt

– áll az egyház hivatalos weboldalán megjelentetett nyilatkozatban a newsweek.com híradása szerint.

A 75 éves ortodox egyházfő Putyin elnök közeli szövetségese, az uralkodó apparátus meghatározó pillére Oroszországban. Kirill a konzervatív vallási értékek és a Kreml ukrajnai háborújának lelkes támogatója.

Kulturális és szociális ügyekben a Kirill vezette ortodox egyház szorosan együttműködik a Putyin elnök vezette orosz államapparátussal.

Az 1990-es évektől Kirillt azzal vádolták, hogy közeli kapcsolatban állt a KGB-vel, s az állam érdekeit az egyházéi elé helyezte. Állítólagos KGB-s fedőneve Mihajlov volt.

A Kommerszant és a Moszkovszkij Komszomolec lapok a korábbiakban azt írták, Kirill visszaélt az egyház részére biztosított vámmentes dohányimport lehetőségével, s ebből saját részére nyereséget termelt. (Ezt a jogot az egyház az 1990-es évek közepén nyerte el.) Gyakran nevezik dohánymetropolitának. 2004-ben Kirill személyes vagyonát Nyikolaj Mitrohin, a Moszkvai Orosz Állami Társadalomtudományi Egyetem vallásszociológusa 1,5, míg 2006-ban a Moscow News 4 milliárd dollárra becsülte.

Fotó: TASZSZ